Beroende på typ av läder kräver varje väska särskild vård. Med nya produkter behåller lädret sina naturliga skyddande egenskaper och bör endast poleras ibland under de första månaderna av användning. Var noga med att inte tillämpa för mycket försiktighet eftersom detta kan leda till oönskade fläckar.

Se till att hålla din väska borta från hårda lösningsmedel som aceton, fläckborttagningsmedel, thinner eller nagellackborttagningsmedel eftersom dessa kan ta bort färgen från lädret. Specialvårdstyper för olika typer av läder finns tillgängliga från lädervaruspecialister.

Skötsel av olika typer av läder

ENKELT LÄDER

Släta läderväskor rengörs bäst med en färglös läderolja eller läderkräm. Rengör din väska med en mjuk trasa och använd produkterna sparsamt.

LACK

Lackväskor kan rengöras med ett speciellt skum. Skummet ska appliceras med en mjuk trasa och försiktigt gnidas in i påsen.

CAVALLINO

För väskor med Cavallino (päls) genom att regelbundet borsta pälsen i hårets tillväxtriktning. Detta kan förhindra att håret går sönder på grund av konstant gnuggning mot kläder.

FLERA TIPS OCH RÅD

Beroende på årstid behöver din väska särskilt skydd mot intensivt solljus eller kraftigt regn. Om din väska trots dina ansträngningar blir genomblöt, fyll den med absorberande papper och använd en hårtork för att undvika vattenfläckar. Se till att hålla avstånd vid föning.

Vått eller fuktigt läder ska inte utsättas för överdriven värme (t.ex. radiatorer) eftersom det kan göra att lädret stelnar, spricker och skadas irreparabelt. Om din väska blir blöt av regn, torka omedelbart av den med en mjuk trasa.

Särskild försiktighet bör iakttas när du bär en ljus väska med mörkblå jeans. Färgen på mörka jeans tenderar att blöda på andra material!

Din penna kan också vara din läderfodral värsta fiende! I de flesta fall kan bläckfläckar inte tas bort.

Fett- eller oljefläckar behandlas bäst med mjöl, bakpulver eller malen krita. När de väl applicerats på det drabbade området kan de suga upp oljan och hjälpa till att förhindra permanenta fläckar.

LAGRING

Den medföljande påsen är idealisk för att förvara din väska och skydda den från smuts och fukt.

Med god skötsel och korrekt förvaring kan din väska vara din livslånga följeslagare.